Декоративни възглавници

  • Цена

Наред с висококачествено спално бельо, хавлиени кърпи и други текстилни изделия, при нас ще намерите също богата гама уникални декоративни възглавници. Това е един от многото декоративни елементи, присъстващи във всеки дом. Болшинството интериорни дизайнери ги използват при декорацията на хол и всекидневна, защото те са символ на комфорт и домашен уют. Освен с красота, възглавницата ни дарява и с невероятно удобство при използване на дивана.

Приложение на възглавничките в интериорния декор

Декоративната възглавничка притежава огромен естетичен потенциал. С правилното съчетание от цветове, тя може да освежи цялото пространство и да превърне зоната с мека мебел в акцент на помещението. Дори най-удобните дивани ще спечелят, ако поставим върху тях няколко малки и кокетни възглавнички. Неслучайно съществуват множество техники и модели за тяхното подреждане.

За да декорирате успешно хола или дневната с пухкавите ни възглавници за диван не е нужно да сте творческа натура или опитен дизайнер. И все пак е добре да познавате някои от основите на декорирането. За да се впише добре възглавничката в стила на помещението, е необходимо да се съобразите с цветовата схема на интериора.

Стилистите винаги използват възглавничките като средство за създаване на контраст. Ако тапицерията на дивана е в тъмни тонове или с едноцветен десен, то добавянето на възглавнички в ярки и свежи цветове ще оживи цялото пространство. Скучната и семпла мебел ще придобие вид на желано място за отдих и релакс.

В никакъв случай не се препоръчва да използвате декоративна възглавница, чийто десен копира точно цвета и шарката на тапицерията. Това е грешно решение, което няма да позволи на декоративния елемент да изпълни основната си функция. Все пак възглавниците, подредени върху канапета и дивани, имат за цел да направят стаята по-привлекателна и уютна, а не само да осигурят опора за гърба на седящия.

За най-добри резултати при декорирането с няколко или дори много възглавнички е желателно да експериментирате с различни тъкани и текстури. Възглавницата може да бъде в цвят, който присъства в цветовата схема на дивана, но е желателно това да не е основния цвят. Ако диванът ви е тапициран в кафяво с жълти елементи, например, изберете възглавничките в по-малко преобладаващия цвят.

Не е задължително вашата комбинация от декоративни възглавници за диван да се съчетава цветово единствено с меката мебел. Можете да изберете разноцветни модели, което е отлично решение, ако интериорът е семпъл и едноцветен. Възглавниците могат да се съчетаят също с килима или с цвета на завеси, тапети, покривки и др.

Експериментирайте не само с цветовете и вида на материята, но и с формата на възглавниците. Можете чудесно да комбинирате квадратни с кръгли модели, а защо не и с нашите кокетни възглавнички с форма на сърце? Присъствието на множество форми и големини позволява да се привлече погледа към зоната с меката мебел и така тя да стане основен акцент.

Качеството на този декоративен детайл е от голямо значение. Не избирайте прекалено големи, твърди и евтини декоративни възглавници, които няма да ви осигурят желания комфорт при използване на диваните. Ние ще ви предложим невероятно изгодна цена за продукти с прекрасна визия и отлично качество, така че да не се налага да правите никакъв компромис.

Колко възглавнички са ви нужни, за да декорирате красиво дивана?

Съществуват установени стандарти относно броя на възглавниците, с които ще бъде декорирана меката мебел и самото помещение. Класическият вариант е от 3 до 6 броя, в зависимост от дължината на дивана. Ако възглавниците са с еднакъв размер и форма, то декоративното оформление трябва да залага на различни цветове и текстури на материята.

Можете да опитате едноцветни или разноцветни комбинации, като задължително следвате правилото за наличие на контраст. Ако възглавниците са с калъфи от същата тъкан, от каквато е тапицерията, те ще се губят на нейния фон. Този важен за комфорта елемент е също и средство за декориране, затова не го крийте, а го накарайте да изпъкне.

Правилната интериорна декорация с луксозни декоративни възглавници за дивани предполага определен ред на тяхното местоположение. Измислете оригинална схема и подредете възглавниците според тази идея. Когато използвате възглавнички с различни размери, калъфите им могат да бъдат от една и съща материя.

В този случай възглавниците трябва да бъдат поставени по оригинален начин. Текстурата на тъканта, в която е облечена възглавницата, трябва да бъде избрана много внимателно. Някои материи не се комбинират добре помежду си. Има тъкани и материали, които са твърде сложни, за да бъдат правилно използвани в интериорния дизайн.

Сред сложните дамаски са: кадифе, брокат, козина и кожа, метализирани тъкани. Ако просто се опитвате да създадете интересен ефект с помощта на декоративни възглавнички, тогава е по-добре да изберете тъкан, различна от тази, с която е тапициран дивана. Или вземете велур, крепон или коприна, които вървят добре с повечето мебелни дамаски.

Свойства и предимства на възглавниците

За разлика от традиционните възглавници, които са предназначени да осигурят най-удобната позиция на тялото в седнало или легнало положение, декоративните не е нужно да имат подобни функционални свойства. Това обаче не намалява значението им в ежедневието. В крайна сметка комфортът е функция не само на тялото, но и на душата.

Както знаем, над 90% от информацията за външния свят човекът получава чрез очите си. Следователно, за да се постигне положителен ефект, е необходимо да се въздейства преди всичко върху органите на зрението. Един от основните ежедневни дразнители за всеки от нас е незадоволителният вид на заобикалящата ни действителност.

Тук, преди всичко, говорим за интериора на нашите къщи и апартаменти. Всъщност дори основните ремонти и модерните мебели не са в състояние да задоволят естествената човешка потребност от индивидуалност.

Домашният текстил, по-специално малките възглавници декоративни, могат да ви помогнат да поставите правилните акценти в интериора. Те решават три основни задачи: Визуално свързване на различни елементи от обзавеждането; Подчертават избрания интериорен стил; Правят дома по-удобен и уютен.

Правилно подбрани и подредени, възглавничките могат да се превърнат в основен стилообразуващ елемент на интериора, в негов отличителен белег и точки на визуално привличане. Но за да се постигне такъв ефект, е важно да се подходи възможно най-отговорно към избора на конкретни модели.

Доста често хората избират декоративни възглавници за спалня, с които да украсят красиво застланото легло. Това показва, че продуктите, закупени от настоящия раздел могат да се използват не само в хола, където се намира меката мебел, но и в стаите на всеки член на семейството. Можете дори да поставите възглавничка или две върху пейката в предверието на дома си.

Този важен компонент на интериора има няколко основни характеристики, на които си заслужава да обърнем внимание. Възглавниците се избират по няколко критерия, например:

Предназначение:

Първото нещо, което ни идва на ум са, разбира се, възглавниците за мека мебел. Те не само изглеждат органично върху дивани, фотьойли, легла и столове, но и увеличават комфорта при използването на тези мебели. Покритият с красиви възглавници диван приканва с меката си прегръдка.

Можете да се облегнете на тях, да ги поставите под главата си или дори на седалката на стол. Не забравяйте обаче, че има и други видове възглавници за декорация. Наред с класическите продукти, се срещат и подови модели, които могат да се използват като алтернативна възможност за сядане на пода или като табуретка за крака.

Форма и размери:

Класическата декоративна възглавничка е с квадратна форма и размер 40 х 40см. Този модел е подходящ за почти всеки диван, легло или фотьойл. Ако вашите мебели имат нестандартни размери, тогава в масовата продажба има възглавници с размери от 20 х 20 до 70 х 70 см. Малките модели ще изглеждат органично върху детските легла, а големите - в големи стаи, заобиколени от масивни мебели.

Кръглите и правоъгълни възглавнички са на второ място по популярност. Към тях можем да добавим и някои интересни декоративни възглавници с нетрадиционна форма – сърце, животинки, бонбон и т.н. Изборът на такива модели се обуславя от формата на мебелите и стила на интериора. Що се отнася до нестандартните форми, с тях е трудно да сгрешим при декориране на помещението.

Доколко важни са материалите?

Всички видове декоративни възглавнички за диван се състоят от калъф, пълнеж и (опционално) декорация. Калъфите могат да бъдат изработени от различни материи (коприна, кадифе, брокат, велур, рипс), естествена или изкуствена кожа. Изборът на конкретна опция зависи от необходимата устойчивост на износване, тактилни качества и индивидуални естетически предпочитания.

Що се отнася до пълнежа, той може да бъде изкуствен или (по-рядко) естествен. Обикновено се използват следните материали:

  • холофибър - негорим материал, изработен от силиконизирани влакна, който поддържа формата си добре, не абсорбира влага и неприятни миризми;
  • fiberlon - дишаща еластична материя, която моментално възстановява формата си;
  • komforel - голям брой еластични топки, които позволяват на възглавницата лесно да заеме желаната форма;
  • холофан - материал, подобен на естествен пух, изработен от преплетени кухи влакна, които имат добри пружиниращи свойства;
  • синтепон - един от най-популярните и евтини изкуствени материали, но не много издръжлив;
  • естествен пух - гъши или патешки. Това епълнеж за луксозни декоративни възглавници, чиято цена е по-висока.

Ако избирате декоративни възглавници за легло, можете да изберете от изброените пълнежи. Синтетичните материали, използвани за запълване на тези изделия, осигуряват отлично запълване, така че продуктът да поддържа желания обем и форма. Възглавниците понякога имат свалящи се калъфи, които лесно се перат в пералня машина.

 Струва си да ни се доверите и закупите нужния ви брой декоративни възглавници онлайн. Ние ще ви предложим чудесни цени, така че можете да си спестите обикалянето по магазините. Заложете на нестандартните форми и свежи цветове, които ще допринесат за модерния и уютен облик на дома ви.

прочети повече