Спални комплекти чаршафи Ранфорс

 • Цена
 • Размер на чаршафа
 • Принт
 • Материя
 • Вид чаршаф
 • Части

Ако искате по-нежно и луксозно усещане по време на сън, изберете красив комплект от нашата категория спално бельо ранфорс. Комплектите ни се предлагат в няколко размера: среден, голям и голям с два плика за завивка. Разнообразието от цветове и десени ви позволява да превърнете спалнята си в красиво място, предразполагащо към пълен релакс и спокоен сън.

Какво е Ранфорс?

За да можете да направите информиран избор относно вида на спалния комплект, е важно да познавате добре структурата и свойствата на различните материи. Ранфорсът е материал, който бива представян все по-широко на родния пазар, но малко хора могат да кажат, че познават добре неговите характеристики. Следователно е трудно да изтъкнат причина защо предпочитат въпросната тъкан.

Какво представлява материята Ранфорс? Това е нов вид тъкан, разработена от турска текстилна компания специално за производството на спално бельо. Платът представлява кръстоска между калико (тънък памучен плат, създаден по метода на гладкото тъкане) и сатен. Луксозните чаршафи ранфорс се отличават с повишена плътност и гладка, щадяща кожата текстура.

Благодарение на специалния метод на тъкане и висококачествените влакна, продуктите от този плат запазват естетическия си вид за дълго време, не избледняват и имат отлични експлоатационни свойства. Чаршафите издържат многобройни цикли на пране, без да губят свежестта на цветовете и да изтъняват.

Състав на тъканта и особености на тъкането

Имайки предвид факта, че ранфорсът се появи на пазара съвсем наскоро, дори експертите в областта на леката промишленост не са напълно наясно с неговите характеристики. Логично се появиха и скептици, според които това е просто рекламен трик, чрез който се дава благозвучно име на обикновеното калико.

Ако обаче сравните спалното бельо, изработено от калико и чаршаф ранфорс, е лесно да забележите разликата между тези тъкани. Първата е леко груба, разнородна, леко полупрозрачна, докато втората е много по-мека, въпреки че нишките прилягат по-плътно. Единственото сходство между тях е естественият им състав (100% памук).

Това, което прави ранфорсът уникален, са следните характеристики:

 • Използване на добре почистени и изгладени памучни влакна;
 • Силно усукване на нишката (преждата е по-тънка, но усукана 2-3 пъти повече, отколкото при калико);
 • Плътно тъкане (53-57 нишки на 1 кв. см, докато при калико имаме 40-42 нишки на кв. см);
 • Висока плътност (минимум 120 грама памук на 1 кв. м плат);
 • Еднаква дебелина на нишките на основата и вътъка;
 • Диагонално преплитане (като при сатена, което прави повърхността по-мека на допир, а самата тъкан по-здрава).

Висококачествените спални комплекти ранфорс се различават на допир дори от неспециалисти. Ранфорс има по-висока линейна плътност на тъканта (брой нишки на кв. cм). Високата линейна плътност на плата оказва влияние върху неговата и устойчивост на износване. В процеса на тъкане памучните влакна в ранфорса прилягат плътно едно към друго, поради което тъканта има по-малко мъх, а повърхността ѝ е равна и гладка.

Самият памук, от който ще се преде преждата ранфорс, е с по-високо качество и се подлага на по-щателно почистване. Ранфорсът е почти винаги 100% памучен плат, макар техническите изисквания на световните стандарти за производителите на текстил да допускат наличието на синтетични нишки (полиестер) в тъканта до 20%.

Заслужава си да обърнем внимание и на самото наименование на плата, което идва от английската дума „ranfors”, която може да се преведе като „усилване” или „укрепване”. В този смисъл платът оправдава името си, тъй като се различава от класическото паамучно хасе с по-голямата си плътност и здравина.

Кое е особеното при ранфорса?

Все повече потребители започват да търсят висококачествени ранфорс чаршафи и това беше причината да включим такава гама изделия в продуктовия си каталог. Повишеният интерес към ранфорса си има логично обяснение и то се крие в по-мекото докосване до кожата и по-приятното усещане по време на сън.

Не всички харесват твърдото усещане на хасето, въпреки цялата екологичност на памука. Чаршафите от калико и хасе бяха предпочитани заради ниската им цена, но това беше валидно до появата на ранфорса. Методът на тъкане с кръстосана форма е същият като при калико, но нишките вече са обработени и изгладени и се редуват не една по една, а по две - три в плата.

Подготовката на влакната за производство на спален комплект ранфорс донякъде напомня на тази при сатена. Процесът включва: пениране, сортиране и дори алкална обработка, която производителите използват за подобряване на качеството на тъканта. Платът е достатъчно гладък, за да може рисунъкът да лежи равномерно и ясно.

В началото материята може да ви се стори малко твърда, но това усещане ще изчезне още след първото пране. След пране завивките ще станат нежни и деликатни, но без да губят формата и плътността си, както се случва с масовите памучни комплекти. Това свойство на ранфорса ще задоволи родителите на малки деца и тийнейджъри, тъй като тяхното спално бельо изисква честа смяна и пране.

Защо ранфорсът се цени толкова високо?

Както всяка натурална тъкан, съставена от памучни влакна, и ранфорсът има своите предимства, свързани с неговия естествен произход. В качеството му на плат за спално бельо, той се цени изключително високо заради способността му да абсорбира добре влагата и да я освобождава също толкова бързо.

Всичко това се дължи на структурата на памучните влакна. Кухините между най-фините власинки абсорбират влагата, а въздухът, преминаващ между тях, я изпарява свободно. Подобни качества са много важни за спалното бельо, тъй като през нощта губим влага през кожата, а комфортът по време на сън зависи от тази способност на материята.

Предлаганото от нас спално бельо ранфорс с голямо намаление има доказани противоалергични свойства, които се дължат на факта, че самият памук е инертен и не взаимодейства с потта и други органични вещества. Провокиращи алергиите фактори, като прахови акари, гъбички и бактерии, се отстраняват лесно при редовно пране на 40 градуса.

Боядисването на плата се извършва чрез пълноцветен печат с използване на напълно безопасни багрила, което елиминира контакта на кожата с вредни химикали. Освен това, при пране, чаршафите не отделят боя, което може да бъде проблем при някои евтини синтетични материи. Така не само се предотвратява оцветяване на кожата, но и се запазва цвета и шарката на самата завивка.

Друга причина за високата оценка на луксозното, но все пак сравнително евтино спално бельо ранфорс, е лесната поддръжка. Прането се извършва на стандартна програма, като единственото условие е температурата на водата да не надвишава 40⁰ С. Гладенето може да се прави на максимална мощност на ютията, което не се налага, освен ако не става дума за алергия към прахови акари.

Предимства на спалното бельо от Ранфорс

Изработеното от ранфорс спално бельо се радва на огромен интерес от страна на купувачите. Това се дължи на комплекс от причини, всяка от която има пряко отношение към добрия сън. Покупката на комплект чаршафи изисква да се вземат предвид множество аспекти на продукта, като най-важните са комфорт, високо качество и естетика.

Предимствата на ранфорса и изделията за спалня от този материал включват още:

Плътност

Тази тъкан, съставена от 100% памук, наистина се счита за доста плътна и много устойчива на износване. Това означава, че спалното бельо от ранфорс не се мачка, избелява и не губи форма в продължение на няколко години. Освен това, поради своята плътност, материалът има умерена пропускливост на въздуха, което създава усещане за топлина и комфорт през студените сезони.

Въпреки плътността си, изработените от ранфорс спални комплекти съхнат бързо, когато се сушат на въздух, а не в машина. Машинното сушене е допустимо за този материал, но е важно да се следват указанията на производителя, за да се избегне свиване и силно намачкване на материята.

Качество

Преди да бъде пуснат в производство, материалът се проверява и тества многократно за здравина и устойчивост на износване. В това отношение комплектът от ранфорс гарантирано ще изпълни предназначението си в продължение на години, запазвайки яркостта и свежестта на цветовете дори след много пранета.

Закупуването на спални комплекти от ранфорс е винаги печеливш избор, тъй като този вид спално бельо има по-дълъг експлоатационен живот и не губи качеството си с течение на времето. По-важното е, че комплектите, изработени от този материал, стават по-меки и приятни на допир след всяко пране.

Хипоалеричност и въздухопропускливост

Естественият произход на ранфорса е сред най-големите му плюсове. Липсата на изкуствени влакна в състава на материята я прави подходяща за хора със свръхчувствителност към синтетика. Чаршафите от този материал не дразнят кожата, не предизвикват сърбеж и зачервяване и не се наелектризират.

Изработените от ранфорс комплекти не миришат на боя и химикали и не избеляват при пране. Материята е с отлична вентилация, позволявайки на кожата да диша през цялата нощ. На практика комплектът, който ще закупите от този раздел, е универсален и всесезонен – осигурява еднакъв комфорт в студените зимни нощи и по време на летните горещини.

Висока естетическа стойност и приятно тактилно усещане

Чаршафите от този вид памучна тъкан са достойно допълнение към всяка стилно обзаведена спалня. Дори най-семплите модели се отличават с изключителна красота. Високото качество на принта позволява създаването на красиви артистични композиции с флорални мотиви, геометрични фигури, етно мотиви и щамповани текстови послания.

Освен това, комплект чаршафи ранфорс не само ще превърне леглото в акцент на интериора, но и ще дари своите собственици с нежно, галещо кожата усещане. Специалният метод на тъкане със заглаждане на памучната нишка, доближава ранфорса като усещане до сатена, но без твърде хлъзгавата повърхност, характерна за него.

Има ли ранфорсът недостатъци?

Ако трябва да изтъкнем недостатъци на ранфорса, то те не са никак много. Това, което някои купувачи смятат за недостатък на материята, е невъзможността за нанасяне на 3D принт, което се дължи на специификите при производство на материала. Въпреки това, бельото от тази памучна тъкан се предлага в достатъчно ярки и свежи десени.

Друг често изтъкван недостатък е, че материята често се фалшифицира, но има начини да различите фалшивия от оригиналния ранфорс спален комплект. Фалшификатът се различава на първо място по твърде ниската цена, липсата на етикет и всякаква информация за производителя.

Самата фалшива тъкан, по правило, има ниска плътност и е много лъскава. Този блясък е типичен само за синтетичните материали. Важно е да знаете, че ранфорсът и сатенът си приличат по мекотата и гладката повърхност, но чисто визуално те се различават по наличието и липсата на лъскав копринен ефект.

Някои производители могат да добавят до 20% синтетични влакна към суровините за производството на ранфорс. За потребителите, които не държат на 100% памучния състав на плата, това може да не е сериозен недостатък. Добавянето на синтетика може да повлияе на грижата за спалния комплект, затова винаги трябва внимателно да четете етикета на избрания продукт. Висококачественото спално бельо от ранфорс винаги се доставя с етикет, указващ състава на тъканта.

Към основните недостатъци на тази гама продукти можем да добавим некоректните практики на някои производители. Оплакванията на купувачите включват преди всичко качеството на изработка, нато например нискокачествени, късащи се конци или криви шевове. Всички изброени недостатъци не касаят по никакъв начин нашето спално бельо ранфорс, което можете да купите онлайн.

Критерии за правилен избор

Първата покупка на спално бельо от памук ранфорс трябва да бъде успешна, за да се избегне неприятното първо впечатление от този сравнително нов вид текстил. За целта е важно преди всичко откъде ще пазарувате. Препоръчваме да купувате комплекти за вашата спалня или за единичните легла на вашите деца от коректни търговци, какъвто безспорно е нашият магазин.

Друг важен аспект на избора на комплекта е коректната и изчерпателна информация. Тя трябва да обхваща както състава на плата, така и произхода на продукта. Турция е създателят на този памучен плат, следователно е по-разумно да се купуват изделия от утвърдени турски производители.

Размерът на комплекта е друг много важен момент. Нещо много важно, което трябва да се знае е, че турските чаршафи от ранфорс невинаги следват стандартното европейско оразмеряване. Така например, при средно големите комплекти, долният чаршаф е с размери 180 х 240см. Този сет е подходящ за легло персон и половина с размер на матрака 120 х 190см.

Долните чаршафи ранфорс за спалня в нашата колекция са с размери 240 х 260см. Те пасват идеално от всяка страна на стандартните двойни легла с размери 160 х 200см. Такъв е размерът на чаршафа и в големия комплект с два плика, само че там размерът на плика е 160 х 220, вместо 200 х 220см, както е при моделите с един общ плик.

Сертификати, които да изисквате

Спалното бельо оказва огромно въздействие върху качеството на съня, следователно при покупката му не може да става и дума за компромис с качеството и безопасността. Независимо дали планирате да купувате от физически или от онлайн магазин, важно е да изискате сертификация на продуктите или да откриете наличието на сертификати на етикета на продуктите.

Комплектите ни притежават всички съществени сертификации, като един от важните сертификати е OEKO-TEX Standard 100. Това е световно призната система за сертифициране на текстил и други суровини, използвани в производството на различни продукти, включително спално бельо ранфорс, чиято цена се движи в средния сегмент.

Основната цел на сертифицирането е да гарантира, че текстилът и материалите, използвани за производството на даден продукт, не съдържат вредни вещества и са безопасни за човешкото здраве. Сертифицирането изисква стриктно тестване на текстила за широка гама от потенциално вредни вещества. Това включва вещества, които са регулирани от закона, и химикали, за които е известно, че са вредни за здравето.

OEKO-TEX Standard 100 е международно признат стандарт, който гарантира на потребителите и бизнеса, че сертифицираните продукти отговарят на строги критерии за безопасност и качество. Стандартът също налага строги ограничения за употребата на определени химикали, включително тежки метали, формалдехид и други вредни вещества, често използвани в текстилната индустрия.

Спазването на тези ограничения е необходимо, за да може продуктът да получи сертификат. Процесът на тестване и сертифициране се извършва от независими лаборатории на трети страни. Тази независимост помага да се гарантира достоверността и надеждността на сертифицирането.

В контекста на спалното бельо и конкретно по отношение на луксозните чаршафи за спалня ранфорс, OEKO-TEX Standard 100 е важен, тъй като материята влиза в пряк контакт с кожата за продължителни периоди от време. Вредните вещества в чаршафите могат да причинят дразнене на кожата, алергии или други здравословни проблеми.

Избирайки спално бельо със сертификат OEKO-TEX Standard 100, потребителите могат да бъдат уверени, че текстилът, използван за изработка на продуктите, е щателно тестван и не съдържа вредни вещества.

Като цяло, сертифицирането е полезен инструмент за потребителите, които отдават приоритет на безопасността и благосъстоянието си, когато избират спално бельо, включително чаршафи ранфорс на изгодни цени, каквито Pilo винаги предлага.

прочети повече