Килими

 • Цена
 • Размер
  0
  0
  0
 • Материя

Не можем да отречем способността на един красив и мек килим да преобразява всяко пространство – да внася уют и топлина и да създава комфортна и приятна среда за живеене. Килимите, които ви предлагаме в този раздел ще отговорят на най-високите ви изисквания за качество, естетика и лекота на поддръжката. Изработени от микс от синтетични влакна, нашите настилки са леки, устойчиви на износване и изключително приятни на допир.

Уникални свойства на килимите, от които трябва да се възползвате

Килимът поставя финалния щрих в оформлението на интериора на едно помещение. Той добавя колорит в стаи с монохромно обзавеждане и успява да свърже стилово и цветово различните архитектурни елементи – под, стени, таван и прозорци. Много често с помощта на добре подбрани килими, интериорните дизайнери зонират големи пространства, придавайки им по-интимно и дискретно излъчване.

Меките подови настилки и в частност килимите, притежават несравними звукопоглъщащи свойства. Всички знаем колко неуютна и студена може да бъде една стая, в която липсва мека постелка на пода, както и завеси на прозорците. Определено не бихме искали по този начин да изглеждат стаите на децата ни, затова родителите могат да избират между широка гама детски килими с тематични принтове и дизайни.

Килимът, избран от богатия ни каталог, ще накара детето ви да обикне своята стая и да прекарва в нея с удоволствие повече време. Вие, от друга страна, ще бъдете напълно спокойни, че любимото ви същество обитава една комфортна и хигиенична среда. Килимите ни са екологично чисти, лесни за почистване, устойчиви на петна и с отлични антибатектериални свойства.

Килимите притежават качества, каквито твърдите подови покрития не могат да предложат. Те омекотяват подовете и внасят усещане за топлина, което не е само имагинерно. Стаите, чиито подове са покрити с красиви модерни килими, са по-приятни за обитаване през зимните месеци. Невъзможно е да изпитате същото приятно усещане, ако ходите боси по дървена или керамична подова облицовка.

Доколко важен е съставът на килима?

Всички знаем, че класическият материал, използван за изработка на килимите още от древността, е вълната. Въпреки това, съвременният пазар предлага огромно разнообразие не само от естествени, но и от синтетични подови настилки. „Синтетика” е дума, която присъства често в речника на българските потребители, и за съжаление, обикновено носи негативен заряд.

Истината е, че много евтини килими от синтетични влакна са не само практични, но и с високо качество. Синтетиката, подобно на естествените суровини, има своите предимства и недостатъци, така че решението дали да закупите изделие от естествен или изкуствен материал, зависи преди всичко от условията при неговата експлоатация.

Трябва да отбележим, че голяма част от купувачите, поглеждайки фабричния етикет на килима, се чувстват объркани по отношение на терминологията. Те често не осъзнават разликата, смятайки че и синтетичните, и изкуствените влакна са синтетика. А всъщност, разлика има и ние ще ѝ отделим нужното внимание.

Какво представляват синтетичните влакна?

Изкуствените влакна са произведени от естествени суровини чрез високотехнологична (изкуствена) обработка. По този критерий вискозата - много често срещан материал в килимите - не е синтетика, а е влакно, създадено от целулоза (естествен материал).

За разлика от изкуствените влакна, синтетичните се произвеждат чрез химичен синтез от суровини като въглища, природен газ и продукти, синтезирани при преработката на нефт. Това са например полиамид, полиестер, еластан, акрил и др.

Висококачествената овча вълна е достоен, издръжлив, еластичен и доказал се през вековете материал. Въпреки това, тя има редица недостатъци: висока цена, способност за натрупване на статичен заряд, слаба устойчивост на мръсотия, мухъл, молци и т.н.. В допълнение, вълната е трудна за боядисване и не е подходяща за производството на ярки, многоцветни подови покрития.

Може би, след като претеглите всички плюсове и минуси, бихте предпочели да закупите синтетичен килим за кухнята, вместо класически вълнен, който е крайно неподходящ за специфичната кухненска среда. Постелките от вълна и памук са по-тежки и плътни, абсорбиращи повече влага от синтетичните. Те се перат по-трудно и съхнат по-бавно, което е от значение за съвременните домакини.

Нека да разгледаме какъв вид синтетика може да се съдържа в съвременните килими, чиито цени са по-достъпни от тези на плътните вълнени изделия:

Акрил. Акрилните подови покрития практически не се различават от естествените. Акрилът притежава доста от свойствата на вълната: той е гъвкав, мек материал, който е устойчив на пране. Основният недостатък на килимите от такъв тип синтетика е, че изискват по-често почистване.

Полиестер. Килимите от синтетичен полиестер са много икономични. Днес този материал е широко търсен - използва се в производството на ръчно плетени постелки с дълъг косъм (шаги). Изобилието от полиестерни прежди с различни текстури допринася за появата на нови дълговлакнести дизайни. Купувайки полиестерни килими на най-ниски цени, можете да бъдете сигурни, че те са много непретенциозни по отношение на поддръжката.

Полипропилен. Килимите от полипропилен се славят със завидна устойчивост на цветовете – те не избеляват, не се износват и не натрупват статично електричество. Килимът от такъв тип синтетика не се страхува от дребни инциденти, например разлята върху него чаша червено вино.

Технологията на производство на материала прави повърхността на килима гладка, за разлика от акрилните и естествените нишки. Мръсотията никога не прониква дълбоко в структурата на полипропиленови влакна, което позволява да се поддържа оригиналния вид на продукта. Недостатъците на килимите от синтетичен полипропилен включват ниско ниво на пожарна безопасност.

Можем да посочим, че синтетичните килими са не само по-изгодни като цена, но и са по-подходящи за определени условия. Тяхната устойчивост на петна и замърсяване ги прави предпочитан избор за офис помещения, всекидневни, кухни и детски стаи. Изобщо – за зони с натоварен трафик и силно замърсяване.

Как да изберем размера на килима?

Решавате да смените килима в хола, кухнята или детската и вече си представяте неговия цвят, шарки и текстура. Това, за което вероятно забравяте да помислите е размерът. Размерът е изключително важен що се касае за килимите. Той определя дали постелката ще покрие цялата подова площ или ще заема само централно място, превръщайки се в елемент на декора.

При избора на размерите на един доста евтин килим, трябва да се ръководите от следните принципи:

 • Килимите с големи размери формират цялостния облик на помещенията, в които са поставени;
 • Средните по размер настилки могат да бъдат самостоятелен елемент на декора, но могат също да формират определена функционална зона в стаята, например зона за игра в детската;
 • С помощта на малки килимчета е възможно да се акцентира върху определени елементи на интериора – в центъра на холната гарнитура, от двете страни на спалнята, между кухненските шкафове и масата за хранене. Тези ярки мъхести островчета ще направят околното пространство по-запълнено и обитаемо.

Ето защо, когато избирате килимите за своя дом или представително помещение, е важно да разполагате не само с добър вкус и въображение, но и да притежавате чувство за симетрия. Измерете свободното пространство, което искате да покриете, и се възползвайте от валидната за цялата гама килими промоция. При нас изборът от десени, принтове и размери е повече от задоволителен.

Относно избора на размер на килима, няколко полезни съвета ще ви бъдат от полза:

Ако искате килима в дневната да покрива цялата площ на стаята, осигурете поне 15-20см свободна площ между ръбовете на настилката и стените.

В случай че килимът ще бъде поставен в зоната за хранене, уверете се, че краката на всички столове стъпват на повърхността на килима. В противен случай ще ви бъде неудобно, когато ставате и сядате около масата.

Когато купувате килим за спалня, е препоръчително размерът му да е такъв, че по-голямата част да не се намира под леглото. В противен случай килимът ще се износва неравномерно и ще натрупва прах. Както може би се досещате, подът под леглото е труднодостъпно място за почистване.

Дизайнерите съветват да се използват няколко килима с различни размери в спалните. Ако например в детската стая има няколко легла, е препоръчително да поставите по един мек тематичен килим за детска стая до всяко от тях.

Днес са много популярни килимите, които покриват само половината (една трета, една четвърт) от стаята. Те са интересни като декоративен елемент, който визуално подчертава определени функционални зони. По-малкият размер при килимите също така значително улеснява изтупването им на открито и поддръжката.

Избор на цвета на килима – защо е важно?

Изборът на цвета на килима, който ще краси интериора на вашия дом, е отговорна задача. Сам по себе си килимът е много забележим детайл в интериора, а освен това качественият продукт има дълъг експлоатационен живот. Ето защо трябва да изберете цвят, който няма да ви омръзне твърде бързо.

Цветът на килима често е обвързан с предназначението на съответното пространство, но той също така трябва да бъде в синхрон с останалите елементи на интериора. Противоборството между цветовете на стените и тези на пода създават усещане за хаос и претрупаност. Това обаче не важи за ярките цветове и оригинални щампи на атрактивните детски килимчета. В детската живите разцветки са повече от желани.

От друга страна, подходящите килими за хол често са в меки и топли тонове. Това е така, защото в края на работния ден искаме да обитаваме пространство, което ни позволява да се отпуснем и да си починем на мекия диван. Подходящи са ненатрапчивите зелени, сини, бежови, жълто-златисти тонове.

Въпреки че екстравагантните постелки, смесица от ярки цветове, асиметрия и преплитащи се шарки са на мода днес, такива подови покрития е разумно да се избягват в спални и други зони за отдих, както и в офиси, чиято атмосфера трябва да благоприятства концентрацията. Спалнята е помещение, в което килимът, както и цялата обстановка трябва да предразполага към пълен релакс.

Трапезарията и кухнята по правило са стаите, в които можем да дадем свобода на своето въображение. Това са пространствата, в които се събира семейството и се посрещат гости. Логично е в тях да цари празнична и ведра атмосфера. Един тематично щампован килим за кухня с изображение, съответстващо на това функционално пространство, ще създаде желаното приповдигнато настроение.

Има един важен нюанс при избора на подова настилка за детската. Разглеждайки невероятните принтове в колекцията ни от евтини детски килими, психолозите съветват да вземете предвид особеностите на зрителното възприятие на децата.Трябва да изберете контрастни, но не твърде ярки цветове.

В рисунъка могат да се използват само два или три нюанса (например жълто, синьо и зелено), но те трябва да са контрастни. Интериорът на детската стая е редно да бъде приветлив и слънчев. Това не е място за сиви и мрачни окраски.

Въпреки това, не трябва да купувате прекалено светъл килим за детската, дори само от практични съображения. Зоната за игра няма да бъде лишена от мръсотия и дори най-малкото петънце ще се забелязва отдалеч на бялата постелка. Разсейващият дизайн и декоративните детайли на килима ще ви помогнат да скриете някои незначителни петна.

Съвет за тези от вас, които страдат от липса на пространство в жилището си: Голям светъл килим от полипропилен ще ви помогне да направите стаята визуално по-широка и просторна. Твърде тъмният, както и прекалено пъстрият принт на килима има тенденция да „краде“ пространство.

Нужен ли е килим в кухнята?

Килимите придружават човека през целия му живот. Свикнали сме, че меките, красиви подови настилки са част от интериора на всяка стая в дома. Но когато става въпрос за кухнята, осъзнаваме, че килимът не е най-практичната идея. Кухнята по начало е среда с висока влажност, пръски и парчета храна, падащи на пода. И все пак искаме тя да изглежда уютна и да бъде комфортна.

Ако смятате, че килимът е задължителен за вашия дом, то постарайте се да си улесните живота, избирайки модел, който е лесен за почистване. Това е най-важното предимство на кокетните ни килимчета за кухня, изработени от 50% полипропилен и 50% полиестер. Килимът в кухнята ще трябва да се почиства доста често, а памучните и вълнени материи съвсем не улесняват процеса.

Също така е логично да се предположи, че постелките с късо влакно са за предпочитане пред дълговлакнестите, а тъмните нюанси са за предпочитане пред светлите. В случай че кухненските ви мебели са светли и дори бели, един щампован в тъмни краски модел ще контрастира чудесно. Килимите с надписи и щампи внасят модерна нотка в съвременните кухни.

Накратко, можем да обобщим, че килимът има свое заслужено място в кухнята. Там той ще допринесе за по-приятната и уютна среда и ще намали нивото на шум при боравене със съдовете и приборите за готвене. Килимът определено омекотява пода, така че ако неволно изтървете чуплива посуда, опасността от счупването ѝ става по-малка.

Избирайки някои от чудесните ни малки килимчета за кухня, ще можете да визуално да отделите зоната за готвене от зоната за хранене. Килимът може да се постави директно под масата за хранене, като е желателно формата му да отговаря на формата на масата. Правоъгълните модели подхождат на правоъгълни маси, а овалните – на маси с овален плот.

Тъй като кухнята е стая, в която килимът ще се замърсява интензивно, не препоръчваме да купувате прекалено скъпи модели. По-добре е да изберете синтетични килими на ниски цени в икономичния ценови диапазон. По правило килимите със синтетични добавки не са претенциозни по отношение на почистването.

Как правилно да изберем килима спрямо пода?

Килимът е продукт, чието закупуване не е никак сложно. В нашия онлайн магазин за килими имате избор между десетки модели, подходящи за различни жилищни пространства. По-трудната част от задачата е да изберете правилно модела спрямо пода и околната обстановка. По правило килимите се избират още на последния етап от ремонта, когато са добавени всички довършителни материали, мебелите са поставени на мястото им и остава само да се запълни пространството с аксесоари.

Към модерните килими за спалня и детска стая се поставят специални изисквания: важно е подовото покритие да е с високо качество, безопасно за здравето и хармонично да се вписва в околното пространство. За да може килимът да се превърне в успешен завършващ детайл в интериора, е необходимо той да се комбинира с няколко важни компонента на стаята наведнъж: мебели, нюанси на стените и подовете.

Интериорните дизайнери обръщат внимание на съчетанието на килима с пода и това е логично, тъй като той е разположен именно там. От голямо значение при избора на постелката е нюансът на пода. Светлите нюанси при килимите, така наречената "пролетна" гама, са подходящи за подове с дървесни декори в топли и светли тонове: жълто, оранжево, светло зелено.

За подове с по-тъмни, червеникави нюанси трябва да изберете богати, наситени цветове на килима (тъмно червено, зелено, охра и др.). Светло розови, бледо лилави, бежови или дори бели килими, каквито предлагаме с намаление, са подходящи за тъмни подове (например цветовете венге).

Необходимо е да определите също какво място ще заема килима в стаята. По правило килимите, които покриват почти цялата повърхност на пода, играят ролята на обединяваща връзка в интериора. Те могат да свържат външно различни мебели и аксесоари в едно цяло. В този случай е допустимо да се използва килим, близък по тон до цвета на пода.

Килим, който покрива само част от стаята, напротив, визуално разделя стаята на отделни зони, например, подчертавайки зона за отдих или функционална зона в кухненското пространство. Ако изберете модел с нюанс, който ще контрастира с пода, тогава ефектът на зониране само ще се увеличи. За зониране са особено подходящи малки килими.

Електронният ни каталог ви предлага повече удобство при избора на подова настилка, отколкото могат да предложат физическите магазини за килими. За ваше удобство на едно място са събрани десетки машинно изработени изделия в различни стилове и нюанси. При нас всеки ще открие килима, който се вписва перфектно в съответното пространство.

Предимства на закупуването на килими онлайн

Голяма част от жителите на столицата, както и хората от отдалечените райони на страната ни, ще предпочетат онлайн разпродажба на килими пред покупка от физически магазин. За това си има основателни причини. Както добре знаете, в последните години промотирането на почти всякакъв вид търговски продукти през виртуалната мрежа стана особено популярно.

Не всички стоки или услуги обаче се продават еднакво успешно в Интернет. Елементарен пример: за хляб и кофичка кисело мляко ще отидем не на страниците на сайтовете, а в близкия магазин. Но с удоволствие, за да спестим ценно време, ще закупим билети за самолет или концерт онлайн.

Продажбата на модерни килими за хол в глобалната мрежа се смята за правилна насока. Ако не всеки е склонен да си купи дрехи или обувки по интернет, без преди това да ги пробва, то килимите са съвсем друга работа. В нашия онлайн магазин за всеки артикул са посочени точните размери и параметри: дължина, ширина, плътност, състав на материалите, от които е изработен продуктът. Освен това можете да сте сигурни, че всички данни, посочени в сайта ни, са коректни.

Можете да разгледате нежните килимчета за спалня, представени в електронния ни каталог, от компютър или мобилен телефон. Бихте могли да филтрирате продуктите по специфични параметри – размер, ценова категория, предназначение. Филтрирането на килимите по цена ви пести ценно време, което бихте изгубили в големите вериги магазини.

Самият процес на пазаруване е максимално улеснен в Интернет пространството. Времето, за което ще разгледате цялата ни селекция от кухненски килими и ярки геймърски килимчета за детска стая, е изключително кратко. При колебание между няколко модела, можете да си оставите време за размисъл. Тук никой няма да ви пришпорва да купите и да ви притеснява.

Както сами разбирате, килимите са масивни и обемисти изделия, те заемат много място и не всеки магазин или склад има възможност да разгъне продукта напълно и да го покаже в цялата му прелест. Ако килимите са подредени и представени в ясен и детайлен снимков материал, ще ви бъде много по-лесно и удобно да изберете между няколко качествени килими за трапезария.

Не си губете времето и енергията. В нашия онлайн магазин избирате продукта само с помощта на компютърна мишка. Външният вид на продуктите е отразен в снимки, направени с акцент върху най-реалистичното възпроизвеждане на цветовете. Можете да видите дори най-дребните детайли на рисунъка на всяко изделие и дори да добиете представа как ще се впише в определен интериорен стил.

Друг аргумент в полза на електронното пазаруване на стоки за дома са големите намаления. Валидната за първокласните ни килими разпродажба ще ви спечели като наш постоянен клиент. Намаленията са актуални за по-голямата част от артикулите и са напълно реални. Освен това, можете да си спестите цената на доставката при покупки надвишаващи определена сума.

В магазините в реалния свят трудно ще намерите толкова ефектни и красиви килими на промоция, но при нас те са налични всеки ден от седмицата. Възможно е да поръчате желаното изделие дори през нощта, като ние се ангажираме да обработим поръчката ви в първите часове на следващия работен ден. Pilo е ваш доверен партньор в създаването на един стилен, уютен и комфортен дом.

прочети повече