Сатенени чаршафи

  • Цена
  • Размер на чаршафа
  • Принт
  • Материя
  • Вид чаршаф
  • Части

Да спиш в сатенени чаршафи е синоним на лукс и комфорт. Сатенът е най-популярният материал за изработка на луксозно спално бельо. Някои са привлечени от изискания му блясък, други от гладката и деликатна материята, а трети от високата плътност и липсата на нужда от гладене на изпрания спален комплект. Всички почитатели на сатена ще намерят това, което търсят в тази категория на нашия магазин.

Какво представлява сатенът?

Сатенът е плътна и красива материя с гладка повърхност и копринено усещане при допир. При изработка на тъканта се използват различни естествени и синтетични суровини, като за продукт с най-добри характеристики се смята памучният сатен. При неговото изтъкаване се използва една лицева нишка на четири нишки на вътък или основа.

В този случай за основа се използват плътни нишки, а за повърхността - усукани и по-тънки. Благодарение на това сатенът придобива красивия си блясък. Материята е гладка отгоре и матирана отвътре. Сатенената тъкан се поддава добре на боядисване, така че разнообразието от нюанси и десени е наистина голямо.

Като изходен материал за производството на сатен могат да се използват естествен памук, естествена коприна, синтетични материали или комбинация от тях. Отличителна черта на сатена е високата плътност на тъканта. 1 кв. cм от тъканта има от 80 до 300 нишки. Благодарение на това материалът е издръжлив, устойчив на пране, а висококачествените чаршафи от памучен сатен могат да издържат повече от 10 години, без да изгубят първоначалните си свойства.

История на сатена

За първи път думата сатен се споменава през 12-ти век в Китай, където от въпросната материя са изработвали скъпите одежди на императора за церемонии и други държавни тържества. Самата дума „сатен“ произхожда от арабското име на китайското пристанище „Zaytin“ или от китайското „zaytun“, откъдето този невероятен материал идва в Европа по пътя на коприната.

Първоначално сатенът се произвежда изключително от коприна, но с течение на времето влакната започват да се смесват - от коприна и памук в различни пропорции, а след това само от памук. В Европа сатенът става много популярен сред аристокрацията - от него се правят скъпи дрехи, спално бельо, долно бельо и завеси.

Дълго време европейците не могат да разкрият тайната на производството на сатенената тъкан и продължават да я купуват от Китай. Едва през 17-18 век, по време на индустриалната революция, във Франция е изобретена тъкачна машина, с помощта на която е възможно да се произвежда сатенена тъкан.

След създаването на производствена технология, сатенът престава да бъде символ на лукс и принадлежност към аристокрацията, тъй като вече различни слоеве от населението могат да си позволят да закупят по-евтин сатенен чаршаф. Материята става още по-широко разпространена след като Джон Мърсър създава технология за обработка на памука, в резултат на която той придобива копринен блясък. Тази технология е кръстена на него - мерсеризация.

Приложение

Сатенът намира широко приложение в ежедневието и бита, като освен за производство на спални комплекти, памучен сатен се използва за изработката на облекло, покривки и салфетки за маса, кувертюри за легла, олекотени завивки и завеси. Сатенът, произведен от 100% висококачествен памук е най-разпространен, но текстилната индустрия създава също материи с добавена коприна и синтетични примеси.

Сатенените платове се различават не само по вида на изходния материал, но също по плътност, метод на боядисване, технология на тъкане и метода на нанасяне на шарките и орнаментите. Според метода на нанасяне на рисунъка, сатенът се класифицира в три групи:

  • Печат. Рисунъкът се нанася с помощта на пигментен или реактивен метод. И двата метода позволяват създаване на изображение с висока сложност. Обикновено плътността на печатаните спални комплекти от памучен сатен варира от 85 до 170 нишки на квадратен сантиметър;
  • Еднотонни. Едноцветните сатенени чаршафи се предлагат на по-ниска цена по една много проста причина – по-евтиният технологичен процес. Обагрянето на тъканта без прилагане на шаблон или орнамент прави операцията много по-лесна и лишена от високотехнологични ресурси;
  • 3D. Тук върху плата се нанася триизмерен принт, който прави дизайна на чаршафа много по-красив и ефектен. Отличителна черта на 3D комплектите е високата плътност.Броят нишки на кв.cм започва от 210 единици.Тези комплекти са по-скъпи и в същото време по-издръжливи.

При производството на сатенено спално бельо се използват два метода на боядисване на тъканта – пигментно и реактивно оцветяване. Особеното при реактивното оцветяване е използването на реактивни багрила, които проникват в дълбоките слоеве на материала.

Самото име „реактивно боядисване” означава, че боите влизат в химична реакция с молекулите на тъканта, което позволява да се постигне толкова добър краен резултат. Цветът остава наситен за дълго време - чаршафите запазват външния си вид дори след 300 изпирания. Тази технология се използва за печат върху сатен, както и за 3D комплекти и понякога се нарича реактивен печат.

Колкото до пигментното оцветяване, особеното при този метод е, че багрилото (пигментът) се нанася върху лицевата страна на тъканта, а не прониква във влакната. Този метод е евтин и с по-ниско качество. След 10-15 цикъла на пране цветовете могат да избледнеят или да изсветлеят на слънце.

Пигментното боядисване е най-често срещано при по-бюджетните изделия. Комплект сатенени чаршафи, боядисани по този начин, трябва да бъдат със значително по-ниски цени, отколкото реактивно боядисаните.

Плюсове на спалното бельо от сатен

Сатененото спално бельо от естествен памук има множество предимства. То е не просто красиво, но и приятно на допир, удобно за използване и безопасно за здравето. Високата якост на нишките гарантира дълъг експлоатационен живот на материята при запазване на първоначалните ѝ свойства.

Включените в каталога ни луксозни спални комплекти от памучен сатен са произведени без използването на токсични багрила и други вещества, които могат да бъдат вредни за здравето. Памукът е известен със способността си да абсорбира добре влагата от тялото, така че чаршафите от този материал са добро решение за хората, страдащи от нощно изпотяване.

Качествените чаршафи от сатен пропускат въздуха, позволявайки на кожата да диша и да се проветрява, което е важно както през летните горещини, така и в отопляемите помещения през зимата. В същото време материалът провежда добре топлината, позволявайки поддържане на оптимална телесна температура по време на сън.

На пръв поглед изглежда, че бельото от памучен сатен изисква сложна поддръжка и специални режими на пране. Що се отнася до прането - да, материята изисква по-деликатно боравене, но от друга страна, тя почти не се мачка и не се нуждае от гладене. Това е приятна новина за домакините, които обичат гладко изпънатото легло, но не обичат да гладят.

Ако трябва да посочим недостатъци на чаршафите от тази категория, то според някои твърде хлъзгавата повърхност е малко неудобна. Истината е, че този тип материя се радва на огромна популярност именно заради гладкото си копринено докосване, което е изключително приятно, особено през лятото.

Освен това, качествените спални комплекти от сатен са по-скъпи от продуктите, изработени от хасе или синтетика. Ние от Pilo смятаме, че това е дребен недостатък, защото ако сравните цената с експлоатационния живот, сатенените спални комплекти са възможно най-добрата инвестиция в здрав и спокоен сън.

прочети повече